StartUp Nation 2018 vs StartUp Plus 2018: Avantaje si dezavantaje.

Pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa acceseze fonduri prin unul din sistemele de startup am decis sa cream acest articol: care dintre programele de finantare pentru mici afaceri este mai bun, Romania Start-Up Nation sau Romania Start-Up Plus? PixelRomanesc.ro pune pe masa avantajele si dezavantajele, dar alegerea va apartine.

Buget
Romania Start-Up Nation are în anul 2018 un buget alocat de 700 milioane lei, credite de angajament. Asta inseamnă ca este nevoie de o rectificare bugetara (posibila doar în semestrul al doilea) pentru ca banii să fie pusi efectiv în buget pentru a fi transferati beneficiarilor.

Guvernantii dau asigurari ca vor fi în total 2 miliarde de lei alocati pentru programul din acest an si câte 2 miliarde mai departe, anual, până în 2020. Greu de crezut, totusi, avand in vedere ca Guvernul trebuie sa se mentină in tinta de deficit bugetar sub 3%, in conditiile unor încasari modeste la buget.

Romania Start-Up Plus are un buget total de 477 milioane euro (peste 2,1 miliarde lei) pana in 2020. Din banii astia, cu 40% se finanteaza cursurile, chiriile pentru sali, trainerii, salariile echipei de proiect a administratorului de grant și asa mai departe. Restul de 60% ar urma sa ajunga la antreprenori pentru micile afaceri, sub forma de granturi nerambursabile. Asadar, buget mai mic, insa aici vorbim despre fonduri europene, bani pe care, teoretic, statul roman ar trebui să fie primul interesat să fie absorbiti de catre Romania.

Orice ban european care intra in tara ajuta la diminuarea deficitului bugetar, deci, tot teoretic, Guvernul ar avea interes să aloce resurse pentru o absorbtie cat mai bună. La Start-Up Nation, doar în anul 2017 au fost la mijloc și bani europeni (500 milioane lei), pe urma se vorbeste doar de bani de la buget.

Concluzie: La Start-Up Nation bugetul promis este mai mare, dar la Start-Up Plus parca sunt mai mari sperante sa si fie acordat. Totusi, pe hartie, la capitolul buget Start-Up Nation sta mai bine.

Ajutor nerambursabil
In programul Start-Up Nation se ofera pana la 200.000 de lei (circa 43.000 de euro, dupa cel mai recent curs valutar), pentru fiecare firma castigatoare.

Arie de cuprindere
Start-Up Nation poate fi accesat pe intregul teritoriu al Romaniei, la sate si la orase.

Start-Up Plus poate fi accesat doar de catre afaceri deschise la orase si asta în afara de Bucuresti si judetul Ilfov.

Selectie de afaceri viabile

La Start-up Nation, selectia se face in primul rand automat, electronic, pe o grila fixa. Nu e o evaluare calitativa, legata de viabilitatea planului de afaceri. Apoi, se face o evaluare administrativa, daca startup-urile respecta sau nu conditiile legale minime.

Cine vrea credit-punte (dacă nu are bani de acasa pentru investitii care sa fie apoi decontati de stat) poate sa mearga la o banca partenera. Acolo, i se face o analiza a planului de afaceri, dar oricum banca e interesata sa ofere creditul, pentru ca pana la urma vin banii de la stat si oricum creditul e garantat tot de stat 80%.

La Start-Up Plus, banii europeni ajung mai întai la niste administratori de granturi, care deruleaza proiecte europene mari de pana la 5 milioane de euro fiecare. Sunt aproape 200 de astfel de proiecte în Start-Up Plus. Aceste organizatii (ONG-uri, universitați, patronate, sindicate, banci, firme de consultanta, consilii judetene etc.) ii selecteaza si apoi ii scolesc pe antreprenorii aspiranti.

Pe urma, planurile de afaceri sunt analizate de specialisti (antreprenori, economisti etc.) si sunt selectate cele mai bune afaceri pentru a primi finantare. Asadar afacerile rezultate ar trebui sa fie viabile. Asta teoretic, dar pe noi parctica ne omoara.

Acordarea banilor către firme
În Start-Up Nation poti sa primesti si toti banii odata, daca faci cheltuielile imediat. Ai facut achizitii corecte de 200.000 de lei, vine banca, ti le certifica in teren, si statul achita contravaloarea.

La Start-up Plus, banii se acordă în 2 transe: una de maximum 75% din grant si apoi restul. Daca intr-un an firma nou-înfiintată nu reuseste sa faca venituri macar de 30% din prima transa nu mai primeste si a doua transa.

Birocratie

La Start-Up Nation, banii vin de la bugetul de stat (prin bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri), se duc la agentiile pentru IMM din subordinea ministerului si apoi la beneficiar, daca e totul în regula. Cei care nu au bani suficienti de acasa sa faca investitiile merg pe credit-punte de la banca si mai durează cu aprobarea garantiilor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM și Fondul Roman de Contragarantare. Procedura poate sa dureze. La programul pe 2017 au fost intarzieri si la evaluarea dosarelor la agentiile pentru IMM.

La Start-Up Plus banii vin de la bugetul de stat, la administratorii de granturi si apoi la beneficiarii finali, pentru ca apoi statul să recupereze de la Uniunea Europeana. Asadar, intre firma beneficiara si stat se interpune inca un privat sau o autoritate locala, care nu este subordonata guvernului. Apelurile de proiecte mari s-au deschis în anul 2016 si abia acum a început implementarea. In plus, la banii europeni sunt mai multe straturi de verificari, intra pe fir si functionari de la Bruxelles. La finantarile similare din perioada de programare 2007-2013, Romania Start-Up, au fost intarzieri mari, pana in ultima clipa si-au asteptat antreprenorii banii.

Sigur, vor veni ONG-isti si alti administratori de granturi din Start Up Plus care ii vor imbia pe antreprenorii aspiranti cu programe de training, cursuri de antreprenoriat, workshopuri, sa intre pregatiti in afaceri, sa o ia pe drumul catre succes. Cam 10% dintre cei primiti la cursuri vor putea lua si ajutoarele nerambursabile. Dar pana la urma banii conteaza cel mai mult, lipsa capitalului e prima piedica în afaceri, iar antreprenorul debutant simte asta pe pielea lui.

In partea cealalta, la Start-Up Nation, consultantii de finantari nerambursabile le vor promite antreprenorilor la inceput de drum marea cu sarea, ”completezi planul si iei banul!”. Consultantul isi ia banii pe servicii, antreprenorul primeste și el ajutorul de la stat, pe urma poate să vină falimentul. Poti sa ai 200.000 de lei, dar fara abilități antreprenoriale, cunostinte manageriale minime si un pic de responsabilitate pentru banii pe care esti dispus sa-i pierzi, esecul este garantat.