Inițial lansat ca o platformă de blogging în 2003, WordPress s-a dezvoltat într-un sistem de gestionare a conținutului cu multiple scopuri, având zeci de mii de plugin-uri și teme disponibile.
Pe măsură ce WordPress continuă să evolueze, crește și baza sa de utilizatori. Inițial folosit în principal de bloggeri, WordPress este acum utilizat de afaceri de tip eCommerce, website-uri de prezentare, dar și multe altele.
De fapt, două din cinci site-uri de pe internet folosesc WordPress. Pentru a înțelege mai bine cel mai popular CMS open-source din lume și comunitatea sa, hai să ne uităm la statisticile importante legate de utilizarea WordPress, plugin-uri, teme și securitate, de mai jos.
Așa că iată 20 de statistici despre WordPress
Statistici despre utilizarea WordPress
1. WordPress este utilizat de 43,2% din toate site-urile de pe internet. (W3Techs, 2022)
Conform datelor de la W3Techs, în 2022, WordPress este utilizat de 43,2% din toate site-urile de pe internet. Aceasta reprezintă o creștere față de 39,5% în 2021. Acest lucru înseamnă că două din cinci site-uri utilizează WordPress.
2. Utilizarea WordPress a crescut în medie cu 12% în fiecare an începând din 2011.
W3Techs a urmărit utilizarea WordPress și a altor sisteme de gestionare a conținutului începând din ianuarie 2011. În 2011, WordPress era folosit de 13.1% dintre site-uri. De atunci, utilizarea WordPress a crescut în medie cu 12% în fiecare an, ajungând la 43.2% în 2022.
3. WordPress este utilizat de 65.2% dintre toate site-urile web care folosesc un sistem de gestionare a conținutului. (W3Techs, 2022)
WordPress este utilizat de 65.2% dintre toate site-urile web care folosesc un CMS, ceea ce reprezintă o cotă de piață foarte mare. Al doilea CMS ca popularitate – Shopify – are o cotă de piață de 6.6%. Wix, Squarespace și Joomla urmează, cu cote de piață de 2.8%, 2.7% și, respectiv, 2.6%.
4. WordPress alimentează 36.28% din primele 1 milion de site-uri web.
Conform datelor furnizate de BuiltWith, WordPress este platforma utilizată pentru peste 36% din primele 1 milion de site-uri web, inclusiv Bloomberg, Nike și The New York Times. Site-urile „de top” sunt determinate în funcție de traficul lor.
5. Aproximativ la fiecare două minute, încă un site din primele 10 milioane începe să folosească WordPress .
În 2021, s-a estimat că un site din primele 10 milioane începe să folosească WordPress la fiecare două minute. Aceasta înseamnă că mai mult de 1000 de site-uri WordPress din primele 10 milioane de site-uri au fost create în fiecare zi a anului.
6. WordPress a fost cel mai rapid sistem de gestionare a conținutului în creștere timp de 12 ani consecutivi.
Conform datelor de la W3Techs, WordPress a fost cel mai rapid sistem de gestionare a conținutului în creștere începând din 2010. În 2021, WordPress a obținut cel mai mare număr de site-uri web, adăugând 9.3% la deja impresionanta sa bază de utilizatori.
7. 20.4% din site-urile WordPress folosesc WooCommerce.
Multe site-uri WordPress folosesc și diverse subcategorii ale WordPress. Majoritatea, adică 20.4%, utilizează WooCommerce. Cele mai populare subcategorii următoare sunt website-urile care folosesc Elementor și WPBakery, cu 15.9% și, respectiv, 15.3% .
Statistici despre plug-ins WordPress
8. Există aproape 60,000 de plugin-uri gratuite în directorul oficial de plugin-uri WordPress. (WordPress, 2022)
Directorul oficial de plugin-uri WordPress conține în prezent 59,825 de plugin-uri gratuite. Unele dintre cele mai populare sunt Elementor, Askimet și Jetpack.
9. Yoast SEO are cele mai multe instalări active și evaluări cu cinci stele în directorul de plugin-uri WordPress. (WordPress 2022)
Yoast SEO are peste cinci milioane de instalări active și 26 de mii de evaluări cu cinci stele în directorul de plugin-uri WordPress, făcându-l astfel cel mai descărcat și cel mai bine evaluat plugin gratuit din director.
Statistici despre “teme” (themes) WordPress
10. Există peste 9,000 de teme gratuite în depozitul oficial de teme WordPress. (WordPress, 2022)
Depozitul oficial de teme WordPress conține în prezent 9,124 de teme gratuite. Unele dintre cele mai populare sunt Astra, OceanWP și Neve.
11. Există peste 31,000 de teme WordPress în total, inclusiv opțiuni premium. (Scepter, 2020)
Conform cercetărilor realizate de Scepter, există aproximativ 31,010 teme WordPress disponibile pentru descărcare sau achiziționare. În această cifră sunt incluse teme care sunt cunoscute sau probabil să fie actualizate și teme copil. Temele care au atât o versiune gratuită, cât și una plătită sunt numărate o singură dată.
12. Prețul mediu al unei teme WordPress premium este de 77.57 dolari. (Scepter, 2020)
În medie, o temă WordPress premium costă 77.57 dolari. Deși această etichetă de preț poate părea mare, temele premium oferă în general mai multă funcționalitate, flexibilitate și caracteristici de securitate, decât omologii lor gratuite și, prin urmare, pot merita investiția.
13. Divi și Astra sunt cele mai populare două teme WordPress active folosite de cele mai bune 1 milion de site-uri. (BuiltWith, 2022)
Între cele mai bune 1 milion de site-uri WordPress, Divi și Astra sunt cele mai utilizate teme care sunt încă active.
Statistici despre Securitate WordPress
14. Wordfence a blocat 18.5 miliarde de cereri de atacuri de tip „brute force” pe site-urile WordPress în prima jumătate a anului 2022. (Wordfence, 2022)
Wordfence, un serviciu popular de firewall, a blocat peste 86 de miliarde de cereri de atacuri de tip „brute force” în primele șase luni ale anului 2021. Se așteaptă ca numărul atacurilor de tip „brute force” să continue să crească.
În ianuarie 2021, Wordfence a blocat 8,227,887,615 de încercări de forță brută (un tip de atac de parolă care implică ghicirea aleatoare a unei parole folosind o combinație de caractere, litere și cifre). În iunie 2021, a blocat mai mult de dublu, la 18,552,519,601 de încercări de forță brută.
15. Wordfence Web Application Firewall a blocat 4 miliarde de cereri provenind de la adrese IP incluse în lista neagră și de la atacatori care încearcă să exploateze vulnerabilități, în prima jumătate a anului 2022. (Wordfence, 2022)
Vulnerabilitățile în plugin-uri și teme WordPress au rămas una dintre principalele ținte pentru actorii răufăcători care vizează site-urile WordPress în 2022. În primele șase luni ale anului, Wordfence Web Application Firewall a blocat peste 4 miliarde de cereri provenind de la adrese IP incluse în lista neagră și de la atacatori care încercau să exploateze vulnerabilități.
16. WPScan a înregistrat 602 noi vulnerabilități la nivelul plugin-urilor, temelor și nucleului WordPress în prima jumătate a anului 2022. (Wordfence, 2022)
Între ianuarie și iunie 2022, WPScan a înregistrat 602 de noi vulnerabilități la nivelul plugin-urilor, temelor și nucleului WordPress. Acest lucru a depășit numărul de vulnerabilități raportate în întregul an 2021.
Cu toate acestea, tendința ascendentă nu indică faptul că WordPress devine mai puțin sigur în timp. În schimb, indică faptul că oamenii își petrec mai mult timp găsind și raportând vulnerabilități în software-ul WordPress, ceea ce va duce în cele din urmă la mai puține plugin-uri și teme vulnerabile în depozitul WordPress și în alte piețe.
17. WPScan a înregistrat 552 de vulnerabilități la nivelul plugin-urilor în prima jumătate a anului 2022. (Wordfence, 2021)
În primele șase luni ale anului 2022, WPScan a catalogat 552 de vulnerabilități la nivelul plugin-urilor în baza lor de date privind vulnerabilitățile WordPress. Acest număr este mult mai mare decât numărul de vulnerabilități raportate la nivelul nucleului și al temelor, ceea ce are sens având în vedere numărul vast de plugin-uri și funcționalitatea complexă, ceea ce înseamnă o suprafață de atac mai mare.
18. Aproximativ 90% dintre vulnerabilitățile WordPress sunt vulnerabilități la nivelul plugin-urilor. 6% sunt vulnerabilități la nivelul temelor și 4% sunt vulnerabilități la nivelul nucleului software-ului.
Vulnerabilitățile la nivelul plugin-urilor reprezintă un risc semnificativ pentru site-urile WordPress, reprezentând 90% din toate vulnerabilitățile WordPress, în timp ce vulnerabilitățile la nivelul temelor și ale nucleului reprezintă 10%. Una dintre cele mai bune și mai simple soluții este să mențineți întotdeauna plugin-urile WordPress, tema și nucleul actualizate la ultimele versiuni disponibile.
19. Vulnerabilitățile Cross-Site Scripting (XSS) au reprezentat 52% din vulnerabilitățile plugin-urilor în prima jumătate a anului 2021. (Wordfence, 2021)
Cross-Site Scripting (XSS) este cea mai frecvent descoperită vulnerabilitate care afectează plugin-urile WordPress. Cu 216 de vulnerabilități XSS catalogate de WPScan, aceasta a reprezentat 52% din vulnerabilitățile plugin-urilor în prima jumătate a anului 2021. Următoarea vulnerabilitate cel mai frecvent descoperită – Cross-Site Request Forgery (CSRF) – a reprezentat 16% din vulnerabilitățile plugin-urilor.
Înțelegerea Stării Curente a WordPress
WordPress a evoluat rapid în ultimele două decenii. Trecând de la o platformă de blogging la un CMS extrem de extensibil, WordPress a crescut în ceea ce privește numărul de utilizatori, plugin-uri, teme și riscuri de securitate. Statisticile de mai sus pot ajuta să vă mențineți informat în legătură cu starea curentă a WordPress și să sugereze cum s-ar putea schimba în viitor.
În concluzie, sperăm că aceste 20 de statistici despre WordPress te vor ajuta să îți alegi bine platforma pe care o să îți construiesti noul website.
Și nu uita, dacă ai nevoie de o echipă de specialiști suntem doar la un click distanță așa că ne poți scrie aici.